Calgary - tävling och vidare mot Deer Valley

Hej!
..
Tävlingen är klar, staketen nedplockade, väskorna packade och Sverige sitter utspridda i gate C28 i väntan på nästa flyg till Denver, innan vi flyger mot Salt Lake City och kör in i Deer Valley, Park City, Utah. Både Frankrike och Canada gör oss sällskap men i och med det kostnadsfria nätverket är ingen speciellt social. Här står Adam och väntar på poängen som snart lyser upp på storbildskärmen.
..
..
Sverige är som vanligt inte nöjda. Men det kanske är dumt att va, jag själv försöker fokusera på det positiva vi gjorde, både under träningen och tävlingen, och ta med det till de sista två starterna innan hemfärden. 27a är väl inget att skylta med, med tävlingen var otroligt tajt och det hade bara krävts en poäng till för att vara bland topp 16. Emil fick ett felbedömt hopp och Freddan var lite stökig. Mycket av eftersnacket handlade om att de lokala åkarna verkar komma undan med fler missar än resten av världen. Jag är inte domare så jag säger inte så mycket. Såhär såg målområdet ut under finalen.
..
..
Tävlingens segrare blev återigen Mikael Kingsbury, följd av Jeremy Cota och Sho Kashima som tyvärr skadade sig rejält i superfinalen och kan bli borta hela säsongen. På damsidan segrade donnan med flätorna, Hannah Kearney, och har därmed 12 världscupvinster i rad. Justine Dufour-Lapointe tog andra platsen och brons fick amerikanskan K.C Oakley. Inga skrällar någonstans. Kingsbury visade mig en video när han hoppar vattenhopp vid 14 års ålder. Jag förstår att han är bra. Grattis till Ricky Svensson som plockade hem två segrar i Sv-Cup hemma i Duved. Nu ska jag se om jag kan lyckas få i mig lite mat innan vi börjar flyga, nästa update kommer från Deer Valley, make sure to check in!
..
Ludvig

Calgary tävling, + video

Hej!
..
Tävling imorgon och träningen har gått bra. Startnr för imorgon:
..
18. Julia Nilsson
29. Veronica Carlqvist
9. Per Spett
35. Ludvig Fjällström
39. Adam Gummesson
42. Emil Eriksson
44. Fredrik Säterberg
Finalen körs kl 21:30 svensk tid.
..
Bara tänka träning och göra samma sak igen, inga konstigheter. Vi ska dessutom hedra Sarah Burke och alla har små vita klistermärken på hjälmarna. Annars har vi tagit upp pluggandet efter semestern och hängt men några Canadians. Vi startade vårt eget land, Swanada. Jag fick äntligen upp första delen av mitt lilla videoprojekt och nu ska jag lyckas få in den i det här meddelandet. 
..
Det gick åt skogen, jag länkar istället, annars finns den på facebook.
..
..
Ludvig

Calgary - brant, hårt och en miljon hus

Hej!
..
Calgary är mycket större än jag trodde, men så hade jag absolut ingen koll på stället heller. Enligt Wikipedia är det landets tredje största stad, ca 1 miljon invånare och plockar man ut en av dom har man en Calgarian. Dom har i vart fall väldigt höga hus, väldigt fina hotell och av någon anledning satt in en TV i våran badrumsspegel. That's right, jag och Fredrik fick tre gånger så stort rum som de andra, tre gånger lyxigare och tre gånger så mkt skitsnack bakom ryggen, allt i sin ordning. Idag tränade jag för första gången i OS-backen från 88, och trots att mycket har hänt sedan dess verkar de leva på eventet än idag. Såhär såg backen ut från toppen.
..
..
Området verkar kallas Canada Olympic Park, och innehåller hundra tusen små barn som kör portar, sex olika backhoppningsramper, ett flertal parker, en Aerials-platå och en allmänt hård, ojämn, brant och fantastisk puckelbacke. Det sjukaste av allt är dock havet av villor som någon fått för sig att placera på en platå bakom berget. En miljon identiska hem, för den som är lagom. För exakt en vecka sedan var puckelbacken full med gräs, sen fick temperaturen frispel, skönk till fantastiska -40C, kanonerna sprutade dygnet runt och igår färdigställdes resultatet. Såhär såg det ut från botten.
..
..
Som bilden avslöjar blir backen bra mycket brantare på mitten och droppet på andra hoppet avgör loppet så att säga. Träningen idag gick ungefär som förväntningarna och ni som har facebook (vad gör ni andra egentligen?) kan se resultatet på den officiella Swedish Freestyle Ski Team-sidan. Jag försöker dessutom ladda upp första delen av min eminenta videoblogg/dokumentär/allmänt ihopslänga klipp, men filen verkar vara för stor så jag skjuter nog på detta till morgondagen. Kalven får en bild han med idag.
..
..
Emil gjorde en running-man-backflip idag. Per gjorde garanterat störst frontflip. Fredrik låtsas att han kan prata franska och Julia ger gratis massage till den som efterfrågar. Jag rekommenderar! Träning imorn igen och de sägs att temperaturen ska stiga ytterligare några grader, det kanske gör puckeln gott. Alla jag pratade med i liften var väldigt nöjda med snökvalitén, jag undrar vad det är för fel på puder eller slask. Godnatt så länge.
..
Ludvig

New York. Oh yeah.

Hej!
..
Tillbaka efter snabbt uppehåll i den stora staden. Tillbaka i fransktalande, dyra och kalla Montreal. Flyget mot Calgary lyfter om en timma. Men nu börjar jag få fart på kameran och bara internet vill så skickar jag upp några bilder, typ den här.
..
..
Vi började med att plocka upp Fys-Jannes fruga, sedan rullade vi i lagom hastighet ner mot New York. Väl där anslöt sig Mathilda, tillhörande Adam, och efter att packat in alla väskor på La Guardia Airport Hotel var vi redo att prova på den stora staden.
..
..
Sedan dess har vi gått väldigt mycket, åkt väldigt mycket taxi. Åkt en Limousine, gått på modernt museum, (knäppt), sjukt gammalt museum, (stort), gått på bio, ätit på en rad olika restauranger med olika nationaliteter. Spenderat ofantligt mycket pengar på div. kläder och andra värdsliga saker. Detta pågick från soluppgång till solnedgång och lite därimellan, ända tills sista kvällen när vi beslutade oss för att besöka det klassiska Broadway och Andrew Lloyd Webbers The Phantom of the Opera. Alltså hjälp mig. (Ja jag har just hittat hur man ändrar stil på texten). Men vilken musikal, och vilken upplevelse. Man vill byta karriär direkt alltså. Så tänker jag i och för sig varje gång jag har sett en musikal, men jag hade aldrig förstått att just denna var så bra. Musikstilen är väl kanske inget jag lyssnar på i vanliga fall, men skjut mig om jag inte slutar på eller bredvid den där scenen. Där är min framtid.
..
Var dålig på att fota när vi faktiskt gjorde något,
men det är väl coolt att åka tunnelbana också.
..
En annan stark upplevelse var såklart kyrkan vid Ground Zero. Adam och Mathilda var dessutom och såg Nuggets spöa Knicks på Madison Square Garden. Jag och Jeppe körde varsinn gaddnig, Emil glömde plånboken i en taxi och Fredrik vill absolut nämna sin Tröj-jacka som han köpte på 80% rea. Dessutom vill han nämna att vi var fyra killar och en tjej som gick på Victorias Secret. 
..
Nu sitter jag på en flygplats och följer Barca - Real på aftonbladet. Snart får vi flyga, men nu måste jag ta någonting att äta. Hörs mer senare!
..
Ludvig

Analys innan semester

Hej.
..
Pinguins leder med ett noll mot rangers. Emil spelar Led Zeppelin och imorgon påbörjar vi våran fyra dagar långa semester. Har precis lagt mig i sängen efter ett kort analys-möte med coacherna, känns väl sådär att få höra att åket var rätt kasst när jag själv var rätt nöjd. Men en sak i taget och vi börjar från början.
..
Isen låg kvar från gårdagen, men tack och lov hade det slutat blåsa, solen sken, liften gick som den skulle och på några få små fläckar kunde man känna av vanlig snö mellan pucklarna. Träningen gick sådär, i och med att jag bytte ut övre hoppet till en loop la vi in en Off Axis på nedre hoppet. Jag gjorde dem på träningen som jag skulle men det kändes aldrig riktigt bra och jag visste att kommer jag in i hoppet med mer fart eller lite obalans så kan jag få äta upp landingen till lunch. Med ett sjukt sent startnr hann jag med att bli nervös och låta det gå över till ren otålighet. Orutinerat.
..
Åket gick ungefär som jag ville, landade bra på övre, kunde gå in i puckeln utan att ta ner så mycket fart, men inpå andra var det nog överlevnadsinstinkten som tog överhand och jag drog av en backcross på nedre istället, landade bra och svängde ner över mållinjen på en tid bara tiondelar långsammare än dagens vinnare. 
..
Vinnaren heter Mikael Kingsbury (jo det är sant), och tog i och med detta den fjärde raka segern. Själv blev jag 38. Varför? Jag vet inte riktigt, jag hade dåliga poäng på både hoppen, ingen utstickande tid och vad jag tyckte var stabil kontrollerad åkning var tydligen rätt kasst. Nu ska man enligt boken ta med det positiva från den här dagen, lämna den bakom sig, ha tålamod och inte bry sig om att säsongens bästa åk än så länge blev den sämsta placeringen.
..
Per blev bästa svensk efter att kvalificerat sig som trettonde man och avancerat upp till en avslutande elfte plats, bra jobbat Per. Fredrik slutade 36 och Emil runt drygt 40. Adam gjorde inget hopp på andra, bytte spår och fick därav en ännu lägre placering.
..
Nu kvitterade Rangers till 1-1. Dom har inte gett upp den här matchen, och det har väl inte jag heller även om självförtroendet prickade botten när poängen lyste upp på den stora tavlan i målområdet. Kanske bra med lite semester för att få ladda om. New York - concrete jungle where dreams are made, oh there is nothing you can do. Det här är ju ändå landet av möjligheter, och nu känns det som att det bara kan gå bättre. Ska stärka mig med att spendera lite pengar i den stora staden och sen är det bara back on track. It aint over til' its over. Tålamod. Som en vis man sa, a mistake becomes a failure when you stop trying. 
..
Såklart sörjer vi avlidne Sarah Burke och skänker en tanke till de närmaste.
..
Ludvig

Is, alltså verkligen. Is.

Hej på er!
..
Internet är beundransvärt värdelöst, men jag hoppas detta ska nå fram. Lake Placid har, som rubriken antyder, bjudit på ren och skär återkomst av isitiden. Igår var backen mest liten och halvhård. Men efter att träningen blev uppskjuten av fallande träd och strömavbrott så var all snö borta, kylan påtaglig, liften avstängd och backen en lutande hockey-rink. Det syns inte riktigt hur illa det var, på bilden jag tänkte lägga upp, men det går inte.
..
Hur som är vi i Lake Placid, New York, USA. Efter en natt i Montreal tog vi vår karavan av stora svart bilar och rullade över gränsen, in i landet av möjligheter. Tullpersonalen var som vanligt vänskapliga. Typ. Började naturligtvis vistelsen på något äkta amerikanskt, ett klassiskt donken-besök. Sedan blåste vi på hela vägen ner till OS-byn från 1980. Här tog Stenmark guld, här föddes Lana del Rey, här stod hela världens puckelpiståkare hjälplösa ovanför havet av blankis som sträckte sig hela vägen ner till dommarhuset. Precis där och då (några timmar sedan) klev Sverige fram som lite starkare, lite smartare och lite bättre. Eller, ja, poängen är att det gick bra idag trots förutsättningarna. Jag vet att Emil nästan blev överkörd och Per spetsade en backflip, men på det hela taget är vi nog ganska nöjda. Speciellt jag som har fått plocka fram en gammal klassiker, den alltid lika älskade loopen.
..
Det här med bilderna verkar gå sådär. Tänk att inte ens USA kan plocka fram en vettig internetuppkoppling. Tur vi har våran ständigt påslagna hockeykanal, skittles och en pool tre meter från rummet. Annars pluggar vi, stretchar, redigerar filmer, tittar på filmer, spelar kort och sover lite från och till. Snart har vi möte och får bland annat startnummer, jag vet inte ens när tävlingen börjar. Diskuterade ämnet med en av kanadensarna idag, ute på touren vet jag att det är två dagar träning, vila, två dagar träning, tävling, ledig, resa, två dagar träning osv. Men har verkligen ingen koll på datum eller ens vilken veckodag vi är på. sjukt.
..
Okej, startnr för imorgon. 5-Freddan, 27-Spettan, 40-Fjällström, 41-Emil the Kalv och 44-Sir Adam Gumesson. Vårt kval börjar 11.40 vilket gör att det svensk tid börjar ungefär 17.40, om jag har räknat rätt, vilket jag sällan gör. Nu ska jag leka med After Effects, snacka om att man kan döda tid... Wish us luck tomorrow. 
..
Ludvig

Uråkningsångest

Godkväll önskar jag och Fredrik från rum 2031, Comfort Inn, Montreal.
..
Klassisk uråkningsångest har legat i luften i laget, efter både jag, Per och Adam inte är helt nöjda med insatserna vi gjorde under tävlingen. Mycket cred till Per såklart, som tangerade sitt personbästa, och tog sin bästa placering sedan 2007, en lysande sjätteplats. Kommentarer från Per hittar ni på www.skidor.com/freestyle. Tävlingens segrare var till ingens chock, Mikael Kingsbury, efter att ha slagit jänkaren Jeremy Cota i finalen. Det betyder att han har vunnit tre av tre tävlingar, och även på damsidan har amerikanskan Hannah Kearney tagit alla segrar. Det är spännande i toppen...
..
(Kameran dog självklart i backen, så jag tar bara den bästa bilden jag har på Per)
..
Själv visste jag knappt vad som hände, men i den efterföljande analysen kom vi fram till precis det jag var rädd för. It is all in my head. Det känns helt klart som att kapaciteten finns där, det är dags att sluta vara svensk och lagom och bara göra jobbet. Tur det finns fler chanser. Nästa kommer redan till veckan i Lake Placid, USA. Imorgon ska vi ta våra löjligt stora bilar och styra söderut, över gränsen till jänkarland och inta den gamla OS-byn, mer taggade än någonsin. Taggade på revansch, svett och ära. It aint over til' it's over.
..
Jag och Freddan har börjat tagga igång med filmen warrior. Riktigt bra, se den. Annars har vi vart på gymmet, haft reflektionsmöten och lämnat av Jens på flygplatsen. Jag försöker dessutom lära mig franska, och jobbar flitigt på min film, som jag nog tänker släppa när den här touren är över. Om jag bara kommer ihåg att filma tillräckligt mycket. Så back to work.
..
Ludvig

Mt Gabriel

Hejsvejs
..
Vi har finbesök i rum 2415 av Mr. Kanada-Hugo, men dom pratar bara om skateboarding och jag fattar ingenting. Men vi är i Mt Gabriel, på samma gamla herrgårdshotell och snön slutar aldrig falla. Vi tränade igår och idag och här är Emil med hans nya swag-mössa från skistar.
..
..
Pucklarna är väldigt spetsiga och både hoppen bjuder på ordentligen flyg. Herr Bilodeau är tillbaka på touren och kör som aldrig förr. För Sverige går det över lag bra, förutom Jens som tog en brottningsmatch med en puckel och nyckelbenet fick ta skadan. Röntgenplåten är föga trevlig.
..
..
Freddan drog en fin krasch han med och jag jobbar på en liten film där den kommer visas för allmänheten. Plötsligt blev det nästan omöjligt att göra videoinlägg utan att vara wannabe-adam, så han får stå för häftiga lightingbolts och sånt, ja bara visar vart vi är och vad vi gör. Typ. Idag gick det bra, verkar bli backfull och backcross på tävlingen imorn. Spåren känns ganska lika, så jag hakar inte upp mig på vilket spår jag tilldelas, intalar jag mig. Såhär ser backen ut idag.
..
..
Så imorn smäller det. Tävling igen och jag känner mig redan nervös, kanske för att det gick bra idag. Fokus. Det går nog bra. Jesper har fört in en ny tradition att alla får ett uppdrag på kvällen, att kolla upp en viss information till dagen efter, och tillslut kommer vi vara otroligt allmänbildade. Än så länge vet jag att man får ha sex skott i ett jaktvapen, det är fem timmar från Lake Placid till New York och längs vägen ligger en outlet med 220 butiker. Bra början.
..
Jens åker nog hem imorn, Per har massor av snö i skägget, Julia tror att hon är med i Sagan om ringen och Adam vaknar för tidigt varenda dag. Jag vet faktiskt inte vad jag ska skriva mer, jag vill bara ha mat. Men vi ska väl löpa först och stretcha lite, sen får vi se. Eventuellt kör jag upp startnr och liknande ikväll, annars önska oss lycka till för imorn. Över och ut.
..
Ludvig

Holiday Inn, Montreal

Hej mitt i natten.
..
Klockan är snart elva på kvällen, men min kropp tror att den snart är fem. Jag är jättetrött. Sängarna är lika stora, upphöjda och oskönt bäddade som vanligt, det finns inga taklampor och eluttagen är märkligt ostrategiskt utsatta. Kanada är precis som vanligt. Det saknas bara sirap, men det kommer nog till frukosten imorn.
..
..
Idag har vi bara suttit på flygplan hela dagen. Blandat filmer med böcker, musik med barnaskrik och den ena plastiga maträtten efter den andra, men förutom att Jens väska stannade i Munchen gick allting som det skulle. På första flyget hade jag en tio månader gammal version av hur Gary Johnston ser ut i Team America, när han är förklädd terrorist och de har limmat in svart bommul på randon platser i ansiktet. Dessutom skulle knodda naturligtvis skickas mellan hon till vänster om mig och hon till höger om mig. Fantastiskt. Två rediga amerikanare (bilar) väntade på oss vid flygplatsen, och en lite mindre Kia. Efter att ha virrat runt lite vandrade vi in på hotellet och orkade knappt gå till restaurangen. Hade naturligtvis glömt att skatten aldrig ligger på priset och tänkte att här var det minsann billigt. Jo tack.
..
Tänkte skriva mer och ha fler bilder men jag orkar helt enkelt inte. Måste skriva den här meningen med ena handen och hålla ögonen öppna med den andra. Imorn ska vi ta våra bilar upp till Mt Gabriel och se vem som är mest jetlaggad. Tjingpaxx inte. Godnatt.
..
Ludvig

Juluppdatering inför Nordamerika

Tjena bloggen!!
..
Long time no see, men så har jag vart lite ledig också. Typ. Jag firade i vart fall jul, tillsammans med min familj, traditionsenligt hemma i Åre. Min far var så vänlig och gav mig en ny Nikon Coolpix vilken har tagit alla dagens bilder och kommer få följa med mig runt och ge en bild av vad som sker. Jag passade på att lämna in pjäxor, skidor, stavar och allt man kan tänka sig till Hanson och Verkstan för lite uppfräschning, tack för hjälpen. I mellandagarna utnyttjade jag ledigheten till att stärka ekonomin. Tänker mig att New York kommer vara optimalt för att bli av med allting. Men jag är lycklig som får jobba på favoritrestaurangen sen barndomen, det klassiska Broken. Passar på att slänga upp en alldeles för vit bild från uppvärmningarna i Duveds värmestuga.
..
..
Nyår firades med att uppfylla gästernas önskemål på sagd restaurang, men strax innan tolv fick jag kliva av och uppleva hysterin på torget som vanligt, det var som vanligt trevligt, trots att en tjej började brinna. Men knappt han den sista raketen explodera innan vi var tillbaka i Duved och hamre för att nöta in några finslipningar till den kommande Amerika-touren. Efter några dagar (och mer jobb) fick vi flytta till den lite brantare "träningsbacken", väldans fyndigt namn, men den såg ut ungefär såhär.
..
..
Träningen flöt på, fram till temperaturen droppade till -25 någonstans, då blev backen väldigt hård och Ludvig väldigt mjuk. Tur att legendaren Janne Lathela har fört vidare några knep, via coach Jeppe. Trots att träningen gick bra gjorde den avslutande tävlingen allt annat. Jens stog till slut som segrare över Emil och Per, och äger för närvarande vårt vandringspris koklockan. Vi andra har börjat betta på när han kommer tappa bort den. Men såhär ser det ut när han hackar i vart fall.
..
..
Så vad händer annars. Lillebror har väldigt mycket tjejer och storebror har väldigt mycket skägg, Fredrik har skadat både huvud och sidan (av vad?) men planeras åka med till Amerika. Emil har väldigt långt hår och Adam kan prata igen. Emelie W vart sjua i världscupen, det är ju rätt sjukt. Grattis. United slog för övrigt city, såklart, och Scholes gjorde comeback. Grattis till småkronornas JVM-guld. Den i blues nyförälskade Simon och jag har bokat in en spelning på Copperhill den elfte februari och fick uppdrag att skicka in en bild på oss två, det var lättare sagt än gjort. Vi valde inte den nedan, men ungefär såhär såg det ut hela tiden.
..
..
Nu ska jag packa färdigt och äta pepparkakshus innan det är dags för sängen. Till helgen tävlar vi i Mt Gabriel, Canada. Det är alltså första stoppet av fyra i nordamerika, och jag kommer självklart uppdatera även därifrån, mellan sirapspannkakor och bubbelpool och löjligt stora cocacola-flaskor. Inte riktigt taggad på att flyga flygplan, desto mer på att få tävla igen, så nu kör vi. See you on the other side.
..
Ludvig

RSS 2.0